Využitie gabiónov v záhradnej architektúre

Súčasťou záhradnej architektúry sú drobné architektonické objekty, ktoré majú dekoratívnu ale zároveň aj praktickú funkciu. Patria k nim okrem iného, fontány, sochy, pergoly, skalky, kamenné grily, rekreačné objekty (ako napr. záhradný nábytok), vybavenie pre detské ihriská (hojdačky, pieskoviská, rebríky) a gabióny.

zahrada_gabiony

Prvky krajinnej architektúry umožňujú efektívne usporiadať priestor záhrady a ponúkajú nekonečné množstvo možností na návrh osobného priestoru. Zvlášť, ak použijete kreatívne prvky, ako gabióny alebo steny z panelov Zenturo. Vďaka ním sa drobné architektúra stáva veľkou.

Svojské gabióny zo skla, betónu a lámp

V závislosti na veľkosti záhrady dokážu gabióny a gabiónové steny z panelov Zenturo vytvoriť neobyčajný priestor. Gabiónové konštrukcie sú skvelou alternatívou k bežnému záhradnému nábytku. Výplňou nemusí byť len klasické kamenivo, ale aj sklo alebo betón. Gabiónovy nábytok vytvára v záhradách nezabudnuteľnú atmosféru. Pre nezvyčajný efekt môžete podsvietiť gabión naplnený sklom. Osvetlenie ponúkne očarujúcu atmosféru a rozjasní vaše zelené plochy.

Ku gabiónom sa hodia plazivé rastliny

Gabióny sa často používajú pri navrhovaní skalky. Takéto gabióny sa v lete premieňajú na zelené kaskády plné kvitnúcich rastlín. V malých záhradách môžete takto vytvoriť oslnivé pergoly a kvetináče z panelov Zenturo. Takéto gabióny zaberajú oproti klasickým menej miesta, a zároveň sú stále veľkolepými prvkami záhradnej architektúry. Sloboda voľby materiálu vám umožní vytvoriť prostredie presne podľa vášho gusta.

Gabiónové steny eliminujú nepríjemný pach z odpadkových košov

Aj objekty určené na udržiavanie čistoty a poriadku môžu byť určitou formou umenia. Skúste zamaskovať váš kompost alebo odpadkový kôš gabiónom, naplneným striedavými vrstvami bielych alebo čiernych kameňov a kôry. Navyše sa zbavíte zápachu z odpadkov. Existuje veľa atraktívnych nápadov, ktoré čakajú na preskúmanie. Stačí len popustiť uzdu vašej fantázie …