Solárne farmy oplotil Betafence

Na oplotenie dvoch solárnych fariem v Nemecku bol použitý panelový systém Nylofor 3-M


Solárne panely potrebujú ochranu

Podnikanie so solárnymi farmami na zelenej lúke zažíva rozmach. Vybudovanie takejto farmy na rozsiahlom území si vyžaduje nemalé investície. Z toho dôvodu je kvalitné oplotenie, chrániace pred vandalizmom a narušiteľom, kľúčovou položkou. Kvôli rozľahlým plochám fariem, investorov zaujíma hlavne pomer cena-výkon a jednoduchosť inštalácie.

Oplotenie solárnej farmy v Meschede

Realizácia oplotenia prebehla na jar v roku 2013 na dvoch svahoch popri diaľnici A46 za mostom ponad údolia Wennemen. Viac ako 21 000 fotovoltaických modulov dosahuje kapacitu 5.3 MWp. Solárny park je oplotený panelmi Nylofor 3-M šírky 3 metre (nie štandardné 2,5m). Väčšie vzdialenosti medzi stĺpikmi ušetrili približne 20% materiálu a nákladov. Panely s 3D ohybmi a dvojitými vodorovnými drôtmi zabezpečujú požadovanú stabilitu. Použité E-LOX štvorhranné stĺpiky umožnili bezproblémovú inštaláciu do svahu. Dokopy 1,560 m panelov výšky 2 m bolo postavených na stĺpikoch s ohnutými ramenami a ostnatým drôtom. Oplotenie je vybavené 3 dvojitými krídlovými bránami dĺžky 4 m a výšky 2 m.

Nízkonákladovo oplotenie solárneho parku v Berlingsene

Podobný panelový systém s bránami bol použitý 20 km na severozápad v solárnom parku Möhnesee v Berlingsene. Osamostatnené plocha o rozlohe 20,000 metrov štvorcových na starom smetisku dosahuje celkovú kapacitu 2.743 MWp. Počas prvej etapy v roku 2011 bolo použitých 1500 metrov panelov Nylofor 3-M a v roku 2012 počas druhej etapy ďalších 450 metrov. Takisto aj v tomto prípade E-LOX stĺpiky zaisťujú stabilitu plotu vo svahu. Oplotenie bolo dokončené s niekoľkými dvojitými krídlovými bránami dĺžky 4 m.