Letisko v Durbane oplotila spoločnosť Betafence

Letisko King Shaka bezpečnejšie aj vďaka systému najvyššej ochrany Securifor.

Prípravy na futbalové majstrovstvá

V roku 2010 Juhoafrická republika hostila Majstrovstvá sveta vo futbale. Organizátori očakávali masívny príliv hostí a futbalových fanúšikov. Keďže staré letisko v Durbane nebolo vhodné na potrebnú modernizáciu a rozšírenie, bolo prijaté rozhodnutie na vybudovanie nového letiska, ktoré bude spĺňať požadované logistické nároky.

Dve úrovne bezpečnosti

Spoločnosť Betafence získala kontrakt na zaistenie obvodovej ochrany letiska King Shaka. Projekt bol rozdelený do dvoch pásiem:

  • vonkajšie oplotenie celého terénu letiska
  • ploty okolo rôznych budov v rámci letiskových priestorov

Prvé pásmo si vyžaduje vysokú mieru ochrany voči vandalom a prípadným votrelcom. Druhé pásmo má hlavne vymedziť určité plochy a budovy.

Odolný plot Securifor

Na ochranu celej plochy letiska v Durbane boli vybrané 2 typy bezpečnostných plotov z rady Securifor: 358 Dublo a 358 Singleskin. Oba systémy boli nainštalované na kolíkoch s ohnutými podperami a na vrch bol umiestnený skrútený ostnatý drôt. Vďaka úzkej mriežke je veľmi ťažké preniknúť cez panely Securifor, či už prelezením alebo rozstrihnutím panelu. Zároveň je plot plne priehľadný, čím umožňuje kamerám stály dohľad. Securifor Dublo a Singleskin boli použité aj na oplotenie skladu paliva a riadiacej veže. Dokopy bolo nainštalovaných 10 km pletiva.

3D panely Securifor použili na vymedzenie parkovacích plôch

Jednou z požiadaviek bolo oplotiť niekoľko komerčných priestorov v oblasti letiska. Kvôli nízkemu riziku bol použitý systém Betaview vychádzajúci z rady Securifor. Panely boli nainštalované na kolíky Bekafix Super Secure prostredníctvom oceľových fixátorov vybavenými bezpečnostnými skrutkami. Tento systém je viac elegantný a ladí s architektúrou priľahlých budov. Vďaka polyestru, povrchová vrstva panelov zostane odolná voči poveternostným podmienkam niekoľko rokov. Okrem toho bol systém Betaview použitý na oplotenie niekoľkých verejných budov.

5 mil. pasažierov za rok

Medzinárodné letisko King Shaka (KSIA) bolo otvorené 1. mája 2010, mesiac pred začiatkom Majstrovstiev sveta vo futbale. Stavebné náklady dosiahli 900 miliónov dolárov. V roku 2013 bránami letiska prešlo 5 miliónov pasažierov a služby letiska využilo 50000 lietadiel.